dijous, 29 de gener del 2009

JOAN FUSTER

Joan Fuster va ser un escriptor valencià en llengua catalana i de família pagesa, tot i que va ser més reconegut popularment per la seva obra principal nosaltres, els valencians, va ser un figura clau en el nacionalisme valencià contemporani i en la definició dels països catalans. El 1943 va començar els estudis de Dret a la Universitat de València i els va combinar amb una formació autodidacta que el portarà fins a l'ofici de crític i columnista. Un any més tard va publicar a l'almanc de Las Provincias el seu primer article escrit en català : Vint-i-cinc anys de poesia valenciana. Escrivint en Català i des d'una perspectiva catalana i valenciana, Fuster trenca el sucursalisme dels escriptors valencians de les generacions anteriors. Els seus primers llibres, tanmateix, van ser de poemes: Sobre Narcís (1949), Ales o mans (1949), Terra en la boca(1953) i Escrit per al silenci.
La poesia fusteriana, recullida després en el volum set llibres de versos(1987), s'insereix en una línia existencialista i reflecteix les preocupacions del moment históric. Una part molt considerable de l'obra de fuster tracta de temes realcionats amb el país valencià i, més concretament, amb les seues peculiaritats socials, polítiques i culturals.

Nosaltres, els valencians

Nosaltres, els valencians és un assaig publicat per Joan Fuster l'any 1962. Com ell mateix declara, el va realitzar perquè no sabia ben bé què eren els valencians. Mai no havia trobat una reflexió seriosa sobre la identitat del poble valencià i per aquest motiu ell mateix es va veure obligat a desxifrar-ho. Joan Fuster es va inspirar en Notícia de Catalunya de Jaume Vicens i Vives per a escriure aquell llibre. Era un "parèntesi" en la seva obra que per motius aliens a la seva voluntat s'havia vist obligat a realitzar.

1 comentari:

Gea Palau ha dit...

Hoooooolaa!! Maquíssiiiiiimaa!! Com estàs... saps qui sóc.. esperooo que sí... m'avorreixo molt i em fa pal estudiar i fer deures no li diguis a la Pauli ehh?? hahahaha!! si llegeixees aquest comentaaari passa't pel meu blog em fariaa mooolta il·lusío!

Moooolaa molt el teu bloc!
Petonassos!!